top of page

Singur cu fetele

17 iunie 1987 Băneasa

Singur cu fetele

Reiau, cam târziu e drept, micro-foiletonul cu fetițele mele dragi peste care am mai trecut un an și o lună de când nu le-am mai "pomenit" pe această hârtie. Între timp, Dani a mai crescut și deci a început să "rupă" vorbe dulci. Principala caracteristică a cuvintelor pe care le rostește este aceea că din acestea pronunță silaba finală, dar fără excepție este această regulă. De exemplu:


  • -burtica-tica

  • olita - ita

  • pasărica - ica

  • floricica - ica

  • rușine - sine (Această noțiune se referă la refuzul de a acorda spre mângâiere puțină păsărică)


Când mama-sa coboară să dea la purcel să mănânce, Dani este prima care se opune, țipând și plângând: "nu Gica umb" - adică să nu-i dea lui Gică porumb. Numele de Gica pe care i l-am acordat se datorează faptului că am luat-o de la lipovenii din Deleni, unde colaboratoarea mea profesională, Stroe Gica, are caracteristici foarte asemănătoare cu patrupeda pe care de astă primăvară îi este fină.


Dar până ne mai amintim de ghidușiile Dănuței, să depănăm câteva din drăgălășeniile Ancuței care de-acum are trei ani și jumătate.îmi pare rău că n-am progresat cu limba engleză mai mult decât miezul anului trecut . dar vorbele românești ale Ancuței sunt suficient de drăgălașe ca să te amuze la simpla lor rostire . La săpatul grădinii în primăvară, întrebarea cheie pe care i-a adresat o mamaiei Anica mi se pare demnă de a fi memorată peste ani: " Nu-i așa mamaie că dacă ai ajutoare este mai bine ?" a întrebat Ancuța în timp ce aduna iarba alături de sapa mamaiei.


Tocmai acum când scriu trebuie să revin la Dănuța întrucât mi-a făcut una din figurile ei simpatice. Mi-au desfăcut amândouă revista "Flacăra" si Dani a luat o pagină și a fofolocit-o . Eu am strigat la ea să nu mai facă așa că n-am citit revista iar ea a protestat foarte original, așa cum face ori de câte ori este admonestata, țipând cat poate, urlând aproape din gât scurt: "Tatiiii!", motiv pentru care a trebuit să cedez, mai ales că protestul ei din gât este însoțit de o mutră tristă de tot, până când observă că a câștigat partida, după care revine la obișnuitul ei optimism.


Să mai vedem puțin de Ancuțica, ale cărei vorbe dulci și pocite sunt memorabile nu atât că pronunție cat ca idei . Intr-una din zilele trecute,  mamaia Anica curăța petale de trandafiri pentru dulceață, Ancuța a intervenit: "Asta nu e treabă s-o faci tu mamaie, asta mămica trebuie s-o faca!"


În pronunțarea cuvintelor Ancuța are anumite probleme, dar nu datorită neputinței ci datorită nestrăduinței . De pildă, eu am fost cu Nicuța acum trei zile la București pentru a-mi luat cererea de transfer de la TAGCMN București (am locuit pe Magheru la hotel Ambasador într-un apartament 262 lei/noapte) . Ancuța în jurul acestei plecări a rostit de foarte multe ori numele capitalei României, de fiecare dată pocit astfel: Bucueci.


Expresii uzuale:

  • Gata tăticue mi-a tecut, nu mai pang.

  • Dani, nu mai pange ca te faci uata.

  • Deci consoanele din interiorul cuvintelor sunt eliminate fără drept de apel .

  • Tăticue veau fim pe peete (diafilm).

  • Numele acestor filme (diafilme) le cunoaște dar le pocește rău de tot. E interesant că le recunoaște după culoarea cutiilor din care sunt păstrate. (cutiuțe colorate divers)

  • motanul audaos

  • usuetu matinica

  • Aba ca sapada (in romaneste si in frantuzeste)

  • Fumoasa din paduea adomita

  • Povecili lui Iepuila

  • Nuieusa de aur

  • Pecisou de au (r)

  • Capa cu tei iezi

  • Cufita osie

  • Tutita

  • Usu pacait de vupe, etc.

În această primăvară, de Paști am fost la Nașu Fănică, care s-a mutat de la Ovidiu la Constanța în apartamentul nașii lui defunct Gică . am luat și fetițele care s-au comportat foarte frumos. Dănuța fost cuminte . 


Ancuța le-a spus poezii . Poate că e interesant să amintesc acum poeziile pe care le știe și le rostește așa cum poate ea, drăgălașa de 

Ancuța:

" Cateusue sa-mi pui

Uni-i aptii, zezi, nu-i?

Cine mi-a umbat a oaa

Te-o casesc acuma coaoa

Cini-i hotu,noi fi tu?

Tai tin coata, sici ca nu

Ta-te-ncoace niteus

Sa te-apuc de uechiusi

Esti topit de apte tot

Si pe pot si pe funte" (aici ar trebui invers pentru prima, dar ea e consecvent în versiunea ei)

Mi se pare interesant câte vreo jumătate de an știe "Bivolul și coțofana" pe care o rostește la fel de interesant:

" pe pinaia unui bivo(l)

Mae, negu, fioos,

se pimba o cotofana,

Cant in sus si cant in sos (intonatie excellenta)

Un catel tecand p-acooS-a opit miat in oc:

Ah ce mae dobitoc

Nu-l chedeam asa de pot

Sa i-a-n bate pe ocine

Ia tai fate ca e ot

Sa ma pimbe si pe mine

Cucetand asa se tage

Inapoi sa-si faca vant

Sa piteste a pamant

Si de-odata: dup! ii sae

Bivouui in pinaie"

Sau:

" O fetita cu funtita

Se tucea la gadinita

Si mamaia o-nteba

Unde te duci fetita mea?

Eu ma tuc la gadinita

Sa ma fac o doctoita

Ca tatica ete supaat

Ca na-e si el un paiat

Si mamica ete bucuoasa

Ca ae doua fetite fumoase"

Sau:

" Cateus cu pau chet

Fua ata din cotet

El se jua ca nu fua

Si 'am pins cu ata-n gua

Si cu ou-n buzunar

Teci la sfatu popua(r)"

Sau:

" O funica mititica

Caa apa c-o ucica

O adasca din caleadica

Cee apa cu o ceacica

S-a-nfuiiat funica, mititica

Si-a tigat: Ta ce chesi ca e bine? Sa ca(r) apa puntu tine?

De ti-e sete daga mea

In caleacica fa-ti cimea"

Sau:

" Indunica, indunea

Fin la baca de ma ia

Te ma tece Dunaea

Sa ma duc a mamica mea

Incetiso, incetiso

Vezi sa nu ma papatesti

Ca n-ai bani sa ma patesti."


De asemenea felul în care se joacă cu păpușile este nostim .


Din nou despre Dani:

Dacă până acum circa o lună numea banii într-un fel special pe limba ei =ganghi,  acum în această după-amiază ținută în brațe în fața unei sume de bani depuse în vitrina șifonierului mare, a conchis arătând cu degețelul aratator: "pani, pani, cumpa mami"  eu o ajut spunând "bomboane" iar ea: "babane".

La întrebarea câte fete are tata răspunde: "toua". Cati ani ai? Răspuns: "toua" (neimpliniti, ii implineste pe 12 iulie a.c.)


Dacă în urmă cu câteva luni, la întrebarea cum te cheamă? răspundea foarte natural: "Danda" de unde i-am fabricat o serie de apelative  ca: Dăndița, Dandy (uneori Dandy united)- numele celebrei echipe de fotbal scoțiene), Vandana, etc. Acum răspunde la aceeași întrebare că o cheamă: " Dani"


La fel de drăgălașă este când o întrebi: ce faci? Răspunde: Pi-ne! sau când e ocupată: Deabă (adică are treabă).


In aceasta dupa amiaza suntem suntem amândoi la gargară, maică-sa fiind plecată dupa răsad de ciușcă la maică-mea, iar Ancuța încă doarme după baia în cadă pe care au servit-o toate trei.


Un episod interesant îmi vine acum în minte de acum câteva zile când m-am întors de la Deleni. Fiind eu îmbrăcat cu o cămașă chinezească de vară, pe care autorii modelului au găsit de cuviință să "planteze" o floricică drăguță prin dreptul ficatului, micuța Dandy, m-a întâmpinat foarte binevoitoare, mirosindu-mi floarea brodată pe camașa arătându-se fo- ( am intrerupt acum puțin pentru solicitarea ei insistenta: "ceata piine" - adică dulceața cu pâine) arătându-se, ziceam, foarte impresionată de calitațile olfactive ale floricelei de pe cămașa mea, care, la drept vorbind, nu mirosea decât cel mult a transpirație, exclamând simulator un miros formidabil de îmbătător: mmmmm! mmmmm!


După aceasta bineînțeles că eu am mirosit-o pe ea, pe Dandy, exclamând la fel ca ea, ca și când aș fi mirosit o floare rară.

Afară plouă si mamă-sa a plecat dupa răsad de ciușcă fără umbrela salvatoare, deci va mai întârzia.


Noroc ca eu am puțin "Calypso" - un brandy extra luat aseară cu care ma întrețin pentru a-mi ușura așteptarea. Ah, ce rece si plăcut e!

Trebuie să spun fost "deranjat" de vreo două ori pentru a completa lipsa dulceții  de trandafiri de pe feliuța de pâine in timp ce am scris ultimele 10:15 rânduri, cu exprimarea: "mai vau!", adică: mai vreau!

Răstimpul in care n-am mai scris despre scumpele mele odoruri, m-a privat de multe expresii delicioase pe care acum încerc să mi le amintesc.


Acum a terminat dulceața din farfuriuța (pentru ca adineauri nu mai făceam față cu dulceața pe feliuță) și mă anunță: " cata!" - adică e gata și apoi mă anunță auzind un tunet  că: "pouă" afară și mă întreabă: " Aca une e?"


Răspund că doarme iar ea ca să se convingă doamne rpd nu știu de ce scriu aceste rânduri. Poate că dacă găseam un magnetofon sau un casetofon eram scutit sa fac aceste eforturi reportericești, dar cum piața românească e secetoasă în această privință acum, mă bucur că reportajele pe care încerc să le realizez vor fi foarte utile spre amintirea celor mai dulci clipe ale copilăriei fetițelor mele dragi pe care le iubesc pe care le iubesc infinit.

Voi reveni!

bottom of page